Katonai térképek felhasználása

A Turistautak.hu wikiből

Az alábbi linkről elérhetők, letölthetők a turistautak.hu által lefedett területek katonai térképei:

maps.poehali.org-on vagy a turistautak.hu-n várakozás nélkül

Georeferenciált, ozi formátumú 1:100000-es vagy 1:500000 cirill feliratos orosz katonai térképek, vegyesen tartalmaz 1971-es, és 1990-es stb. térképeket.

Ezek felhasználhatók vízhálózat rajzolásához, illetve egyéb pontosításokhoz (pl. CLC településfelszínek szétvágásához). A térképek ingyenesek, egyenként letölthetők 20 másodpreces várakozási idők után.

felhasználási engedély

A rajzolás menete

Megnyitod a szokásos módon a MapEdit-tel a kívánt tájegységet. A File/Hozzáadás... menüponttal (vagy az eszközlécről a Hozzáadás... gombbal) válaszd ki a kívánt térképszelvényt .map formátumban.

A tuhu verziós shareware MapEdit-je max 20-30 MPixel méretű térképszelvényeket kezel. (Úgy tűnik, hogy több kisebb szelvényt is meg lehet nyitni eddig a mértékig. Ennél nagyobb/több szelvény esetén figyelmeztetés ad).

A térképszelvény csak akkor látható, hogy ha a 'Mutasd a mellékleteket' kapcsoló aktív (eszközlécen gemkapocs jel, illetve 'e' billentyű).

A rajzolás innentől kezdve a szokásos módon lehetséges.

Korlátozások. Mire ügyeljünk?

  • Bármilyen elem rajzolásakor figyelembe kell venni, hogy egy korábbi gps-es felmérés (track és/vagy útpont) elsőbbséget élvez. Azt tekintjük pontosnak.

A térképek 20-30 évesek, ezért számos térképi elem már nem ott van, nincs rajta stb.

Ezért a fenti térképszelvényeket az alábbiak rajzolásához javasoljuk:

  • Vízrajz (feltehetőleg nem nagyon változik. Azért kisebb patakok pl. bányaművelés hatására elapadhatnak, csatornák használata megszűnhet stb.)
  • Magassági pontokról magasságértékek beírása. (Vízszintes pozíció max 'nullás' pozícióhoz jó lehet jó.)
  • Földrajzi egységek, vízrajz, hegységek stb elnevezései. (már aki ismeri a cirill betűket ;-) ).

A poehali térképek pontosságáról

Kalibráció pontossága

Egyes térképszelvényeken standard (a teljes szelvényen jelentkező) kisebb-nagyobb állandó kalibrálási hiba látható. Ezt úgy vehetjük legkönnyebben észre, hogy minden korábbi felmért track egy bizonyos egy irányban látható állandó távolságra van a térképszelvény vonalaitól. Ilyenkor célszerű újrakalibrálni, vagy egyszerűen a fenti irányban és távolságra rajzolni a vonalat nekünk is.

Innentől átemelve a Térképek fórumról.

Ha valakinek van kedve átírni: hajrá!

Hajo: Mi a tapasztalat a pontossággal kapcsolatban?

Hááát... Egyelőre a közelemben a Sárréten néztem patakokat, csatornákat és az eddig felmért hidak pozícióját a térképen levő nyomvonalakhoz. Ami egyenes, az a katonain és a tuhu-n is szinte pontosan ugyanott van. Elhanyagolható a különbség. Ami a tuhu-n girbegurba, az a katonaitól jelentősen eltér.

A tuhu-n most levő alábbi két csatorna gyors tapasztalatai

- Nádor-csatorna. Jórészt egyenes szakaszokból áll, sok helyen felmérve a töltésen futó szekérút, illetve hidak alapján berajzolva az egyenes részeken kiszerkesztve. A katonai térképen minimális eltéréssel egyezik és együtt fut. Van egy standard 30-40 m eltérés. A tuhu vonalai ennyivel feljebb vannak, mint a katonai térképé, de nem csak a vízrajznál, hanem az utaknál is. (--> kalibrálási hiba)

- Malom-csatorna. Sok helyen töltésen futó szekérutak, illetve hidak alapján. Egy-egy helyen puskázva. Nyomvonala inkább girbegurba, helyenként egyenes szakaszokkal. Különösen a gurbegurba részeken nagy eltérés van. Megvan az előbb említett kalibrálási hiba, de ezen kívül láthatóan nem fut együtt, van 100 m-t meghaladó hiba is. Láthatóan ott van nagyobb eltérés, ahol nincs út a közelben. Ez egyben mutatja a papírtérképhez történő térképi anyag felmérésének korábbi (és egyben az elektronikusakhoz a mai) technológiai korlátait is.

Ha röviden kellene mondanom: Ahol oda lehet menni valóságban egy helyre ott a katonai és a tuhu térkép is pontos, ahova meg nem: ott egyik térkép sem pontos.

Ilyen rövid idő alatt nem nagyon lehet átfogó véleményt mondani de:

Szerintem célszerű a tuhu felmérései alapján pontosítani a kalibrációt, hogy kivegyük a fent jelzett kalibrálási hibákat. Ezt követően már lehet rajzolni a vízrajzot róla (célszerűen terepi ismerettel.) Én mindenképpen beleírnám a Megjegyzes= rovatba, hogy milyen forrásból származik a vonal, amit berajzoltunk. Tekintsük ezeket nullás pataknak. Ha tényleges terepi felmérés is tartozik majd hozzá, akkor trackre húzza a rajzoló.

Szűkebb völgyekben nem néztem még. Ott egész más lehet a helyzet. Kiváncsi vagyok.