Jogosultsági szintek

A Turistautak.hu wikiből
  1. Letöltési jog - az, ami. Aki tanuló, egy-néhány tájegységre kapja, amelyikre kér. A térképszerkesztõk fórumán kell kérni. Két aktív jogosztó van. Nézik a fórumot.
  2. Feltöltési jog - aki kitanulta a rajzolást, megkapja. Ekkor általában megkapja az összes tájegység le-feltöltési jogát.
  3. Mesterek - a nagy gyakorlattal és az adatbázis átfogó ismeretével rendelkezô rajzolók további különféle jogokat kapnak pl track, POI, útvonal szerkesztés.
  4. Feltöltési jog mások nevében - néhány 'mester' külön joga hogy tanuló rajzolást tölthet fel annak ellenőrzése után a tanuló nevében, azaz nem adja a nevét a feltöltéshez, de a hátát tartja a tanuló munkájáért. A feltöltés után a térképszerkesztők fórumán közli észrevételeit a tanulóval.
  5. Zárolás - ha fel akarunk vinni valamit az adatbázisba, előbb zárolva kell letöltenünk a tájegységet. Ha csak gyakorolni, valamit ellenőrizni akarunk, letölthetjük zárolás nélkül, de nem gondolhatjuk meg magunkat utána, azt késôbb nem tölthetjük fel. Ha egy tájegység zárolva van (valaki letöltötte magának módosításra), egy kis trükkel letölthetjük magunknak is, de nem tudjuk visszatölteni.
  6. A zárolás feloldása - a módosított tájegység feltöltésekor a zárolás alapból automatikusan megszûnik; de dönthetünk úgy is, hogy 'elengedjük' a tájegységet, vállalva az elvégzett munka elvesztését feloldjuk a zárolást, de ezt csak a tájegység letöltôje teheti meg (és a mások nevében feltöltési joggal rendelkezô 'mesterek').


Az, hogy letöltési joggal rendelkezô tanulók fogják a tájegységet, csak látszólag tartanak be a többi rajzolónak. Mindig akad olyan 'mester' , akinek sürgôs rajzolnivalója van abban abban a tájegységben - ezért elôbb (aznap) - utóbb (van hogy pár hét...) ellenôrzik és feltöltik a tanuló rajzolását, hogy dolgozhassanak. Jól van ez kitalálva ;-)
A 'mesterek' a fórumon jelzik a jogosztóknak, ha elégedettek a tanulóval, ajánlják a feltöltési jog megadását.