Vita:Típusreform TODO

A Turistautak.hu wikiből

guess.who, http://turistautak.hu/forum.php?action=thread&id=terkepek&message_id=269641
Nem teljesen tartozik a témához, de szerintem valami ilyesmi lehet az ok a múlt héten felvetett problémámnál is (ti. a templomok és hidak is hibásan, ikon nélkül jelennek meg, ha nincs a Felirat mezőjük kitöltve). Most vettem észre, hogy hasonló a helyzet a Temető (0xa505) típussal, amelyik I (Information) ikonnal jelenik meg kitöltetlen felirat esetén a Garmin kimeneten.

Nem tudom, másnál mi a helyzet, de nekem például a magaslesek fura, ehhez hasonló ikonnal jelennek meg: (((*))) (talán valami hangosbemondó lehet, de a Mapsource-ös ikonkészletben nem találtam ilyet)

A vadetetők sárga oszlopként látszanak, a dagonyák most éppen részlegesen eltűntek (korábban látszódtak!), ami meg megmaradt, az is csak kis kék négyzetként.

Most látom, hogy a pár napja még biztosan működő kastély-ikon is eltűnt, sőt: úgy látom, hogy a névrajz ikonok is hibásan, kék négyzetként jelennek meg...

Ez mind a mai (05.04.) csomagból van. Mi folyik itt Gyöngyösön?!


A módosítási javaslataim döntően arra irányulnak, hogy az cGPSmapper Garmin szimbólum-készletet használó térképeken az ikonok a fontosságuk szerint jelenjenek meg. (Ne legyen túlzottan szembetűnő egy magasles, egy vadetető, de legyen figyelemkeltő egy művelődési ház vagy egy sportcsarnok, amely célpontként is funkcionálhat.) Ennek megfelelően Hajo által a magaslesre javasolt 0x1705 Daybacon, green square ikont a nem annyira feltűnő 0x1000 Settlement (100-200) ikonnal javaslom kiváltani. (Ha már egyszer felhívott erre ...) Ugyanígy jártam el a vadetető esetében is.

A további javaslataim -a megjelenítés mikéntjének változtatásán túl- a jobb szeparálhatóságot szolgálnák.

alnibell, 2010.07.16.


Hajo 2010. július 16., 09:09 (UTC):

Hangsúlyozom, hogy a cGPSMapper (Garmin) típusokból NE a kinézet alapján válasszatok POI típust. (Azért se, mert a pl a régóta emlegetett buszmegállók a tuhu Garmin kimenetén a GPS készüléken keresve nem a közlekedés, hanem az üzemanyag POI kategóriában található meg, ami azért lássuk be elég fura.) A kinézetet pedig lehet TYP-elni, bár egyelőre csak manuálisan.

A "ne legyen túlzottan szembetűnő" problémát inkább az Endlevel értékek megfelelő beállításával kellene megoldani. (Őszintén szólva nem tudom, hogy kezeli-e a cGPSMapper és a kimenet gyártó process ezt az értéket).


Szó sincs róla, hogy csak a kinézet a választás alapja, de persze az is közrejátszott abban, hogy éppen melyiket választottam.

De ahogy a tűzcsaphoz is egy navigációs szimbólum lett kiválasztva, vettem a bátorságot és hasonlóan ugyanabból a garnitúrából, továbbá a szintén nem használt település-szimbólumokból választottam ki a szerintem megfelelőt. Azt hogy jelölni kell/célszerű a fellelt magaslest, vadetetőt, háromszögelési pontot, nem vita tárgya, de ezeket elégséges egy ponttal és a feliratukkal megjeleníteni, szemben a túlzottan hivalkodó, előre tolakodó mostani szimbólumokkal. A közösségi házaknál és a sportcsarnokoknál pedig pont fordított a helyzet, elvesznek a többi szimbólum között. Az sem szerencsés, ha egy sorompó és egy kátyú azonos ikonnal látható a térképen. Az igaz, hogy a választott szimbólum a tengeri navigáció akadály-szimbóluma, de pontosan az akadályra utal, és máshoz már történt választás ebből a garnitúrából.

alnibell, 10.07.16. 22:01


A jelenleg alkalmazott TuHu - cGSPmapper (Garmin) szimbólum párosításokból eddig is következtek hibás, nem értelemszerű keresési eredmények. De nem véletlenül találjuk a buszmegállókat az "Üzemanyag" vagy az "Autós szolgáltatások" kategóriában, hiszen a "Kamionparkoló" alkategóriába soroltuk be őket, s gondolom az USA-ban azokon a helyeken tankolási lehetőség is van. A MapSource-ban keresve a nyilvános telefonokra, a közkutakra -egyebek között- az "Autós szolgáltatások" kategória "Pihenő/turistainformáció" alkategóriában lelünk rá.

Ezeken túl, ha a szobrokat, az út menti kereszteket, a tűzcsapokat a "Tengeri" kategória "Navigációs segédeszközök" alkategóriájában találjuk, akkor mit ront a helyzeten, ha -mondjuk csak a látvány kedvéért- néhány más elemet is hasonlóan sorolunk be? Gyakorlatilag semmit. Teljesen át kellene dolgozni a kódolási metódust ahhoz, hogy a keresések kimenetén mindig a várt POI-k felsorolását kapjuk.

alnibell, 10.07.21. 05:45


További észrevételek?