Települések teljes felmérése

A Turistautak.hu wikiből

Ahhoz, hogy egy település (vagy annak egy részlete) teljesen felmért legyen, háromszor kell végigjárni az utcákat.

1. bejárás: az utcák vonala és az utcanevek rögzítése

A bejárás során próbálj meg egyenletes sebességgel haladni, lehetőleg folyamatosan, megállás nélkül. A legjobb eszköz erre a kerékpár, esetleg kismotor, mert ezekkel lehet a forgalom különösebb feltartása nélkül az utca közepén haladni. Ha tudsz tempósan gyalogolni (minimum 5 km/h sebességgel) és nem túl forgalmas a felmérendő környék, akkor haladj az utca középvonalán. Autóval akkor tudsz pontos nyomvonalat rögzíteni, ha nincs semmilyen felület, amely zavarhatja a GPS pontosságát (pl.: a kocsi teteje). Javasolt az autós bejárás során a tetőre szerelt külső antenna. Ha elfordulsz az útról, akkor szögletesen fordulj: menj el a kereszteződés középpontjáig, majd várj egy kicsit, hogy a GPS megnyugodjon és a pontos pozíciót rögzíteni tudja.

Az én módszerem a következő: kerékpárral nagyjából 10-15 km/h sebességgel járom be az utcákat ott, ahol viszonylag egyenesek. A GPS-t időalapú, 4 másodperces rögzítésre állítom be. Ez azt jelenti, hogy 4 másodpercenként rögzíti a pillanatnyi pozíciót. Egyenes utcáknál az említett sebességgel haladva nagyjából 20 méterenként tesz le egy pontot. Ez szerintem pont jó, mert túl nagy kilengések nincsenek és az egyenes szakasz miatt nem indokol pontosabb tracket. A kanyaroknál azonban más a helyzet. Az időalapú rögzítés miatt a kanyarokban jóval lassabban haladok. Minél élesebb a kanyar, annál lassabban. 4 másodpercenként tesz le egy pontot, ezért próbálom a kanyarokat 15-20 másodperc alatt megtenni, így elegendően részletes lesz a track (4-5 pontból már megfelelően íves lesz a forduló).

A települések utcái általában vagy aszfaltosak, vagy nem (ekkor általában murvás utak). A murvás utakra szoktam nyomni egy pontot, hogy otthon tudjam, melyek nem burkoltak. Egyéb pontokat (kereszteződések, POI-k nem nyomok).

Javasolt a bejárás előtt a település térképét (más forrásból, pl.: Google Maps) tanulmányozni és megtervezni egy olyan útvonalat, hogy minden utca érintve legyen a lehető legkevesebb átfedéssel.

Az így készült tracket még a MapSource alatt megvágom (a felesleges részeket levágom, 3 méterre szűröm). A kész trackből viszonylag jó pontossággal megrajzolható a település utcahálózata Track=1 paraméterrel.

2. bejárás: az utcák nyomvonalának pontosítása

A módszer ugyanaz, mint az 1. bejárásnál, mindössze egy apró különbség van. Ilyenkor már nem nyomogatok pontokat, hiszen már tudom, hogy melyek a burkolatlan utcák. A bejárás módja, sebessége, a track utólagos feldolgozása ugyanaz.

FONTOS, hogy az 1. és a 2. bejárás közt legalább egy nap (24 óra) teljen el. Előfordulhat ugyanis, hogy a műholdállás miatt pontatlan a GPS. Ekkor hiába jársz be mindent kétszer, mindkét alkalommal pontatlan lesz a nyomvonal. Ha vársz a két bejárás közt legalább egy napot, akkor szinte minimális az esélye annak, hogy mindkétszer ugyanolyan hibával mérj.

Az így készült track alapján az 1. bejárás nyomvonalát lehet pontosítani, ahol kell. Track=2 paraméterrel szinte tökéletes pontossággal meg lehet rajzolni az utcákat két olyan track alapján, amely az ismertetett módon, kifejezettem feldolgozásra készült.

3. bejárás: POI-k és házszámok begyűjtése

Ez a legidőigényesebb feladat, általában ez el szokott maradni. Ahol én járok és időm engedi, megpróbálom pótolni, de nem könnyű. Azért szoktam a POI-kat utólag begyűjteni, mert ha letérek az egyenes utcáról néhány méterrel azért, hogy egy közkutat bemérjek, akkor hiába térek vissza az utca közepére, lesz egy tüske a trackben, nem lesz szép a nyomvonal. Fák alatt gyakran több méterrel arrébb tesz vissza az utcára, mint ahonnan letértem. Jobbnak látom, ha a POI-kat a 3. bejárás alatt gyűjtöm be és ekkor csak a pontokat hasznosítom, a 3. tracket egyszerűen eldobom (hiszen az 1-2 bejárás alatt készült trackekből szinte tökéletesen élethűen meg lehet rajzolni az utcákat). Ráadásul így nem kell szögletesen fordulni, lehet a POI-k között toronyiránt menni, hiszen a melléktermékként készült tracket úgyis el fogom dobni.

A házszámozás viszont tényleg időigényes, gondosan elvégzendő feladat. FONTOS! Házszámozást csak olyan környéken szabad csinálni, ahol már minden utca (sikátor, ösvény, földút, stb.) be van rajzolva! Ugyanis ha egy új szakaszt rajzolsz egy meglévő útba, akkor a darabolás következtében minden paramétert megörököl a két új szakasz - köztük a házszámozást is!

Városokban könnyű a helyzet, mert az utcasarkokon kint van az utca neve alatt a szakasz kezdő és vég házszáma, azonban kisebb településeken ilyen táblák nincsenek, a házak oldaláról kell összevadászni a számokat. A házszámozás felmérése szerintem csak gyalog, vagy kerékpárral lehetséges.

Én erre két módszert szoktam használni. Az egyik a papíros-ceruzás módszer: ceruzával megrajzolom egy papírra kézzel azokat az utcákat, amelyeket egy könnyed séta alatt érinteni tudok és a szakaszokra menet közben kézzel írogatom a számokat. A másik módszer a MapEditből nyomtatós: a T billentyűvel kikapcsolom a felületek mutatását, SHIFT+F6-tal ráteszem az utcanevet a szakaszokra és akkor nagyításban nyomtatom ki, hogy kényelmesen rá tudjam írni a szakaszokra a házszámokat.

Minden szakaszra 4 számot kell írni (kezdő és vég házszám a szakasz mindkét oldalán), így figyelni kell arra, hogy a papíron legyen hely a számoknak (egy 4 utcából álló négyzetre így 16 számnak kell elférnie), ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a papíron ne legyen egyetlen szakasz sem 1-1,5 cm-nél rövidebb, különben nem férnek el a számok. Ne felejtsd el, hogy nem íróasztalon, vízszintes helyzetben kell ráírni a papírra a sok-sok házszámot, hanem az utcán, kézben tartva a papírt. A legjobban persze akkor érted meg ez, ha egyszer megpróbálod papírra vetni egy teljes utca házszámait!