Milyen GPS-t vegyek?

A Turistautak.hu wikiből

(A 2009.11.23.-i fórumbejegyzések kapcsán)

A kezdők érthetően legelső és legnehezebb kérdése; főleg ha még nem is volt ilyesmi a kezükben.

Tartalomjegyzék

A felmerülő készülékek fajtái és jellemző felhasználásuk

 • autóba - PDA /Personal Digital Assistant/ (tenyérszámítógép) és PNA /Personal Navigation Assistant/ =PND /Personal Navigation Device avagy Portable Navigation Device/ (autós navigációk): sok esetben szűk funkciókkal, egyszerű célnavigációra szánt készülékek (persze wifi képes készülékkel már tudsz akár pld. net-ezni is...). Színes érintőképernyővel, hangutasítás lehetőségével rendelkeznek. Autós navigációra a legalkalmasabb és legelterjedtebb készülékcsalád. PDA-ra bármily Windows Mobile (5.0, 6.0 változatok) alá írt program felrakható (a teljesség igénye nélkül és csak navigáció tárgykörben felsorolva de természetesen nem mind free program: i-go szériák (2006se, 8.0, 8.3, amigo, primo), Navitel, Russa, OziExplorer [scannelt kalibrált térképekre kiváló! poehali-t is megeszi], BeeLineGPS,...), a PNA kissé korlátozottabb ezen a téren, jellemzően legálisan nem rakható fel semmi más program a gépre a mellékelt navigációs programon és a főmenüből elérhető programokon KÍVÜL, alaprendszere a Windows CE 4.2, 5.0, 6.0 rendszerek valamelyike, a gyári navigációs programot kell(ene) használni. Hátrány a korlátozott akksiüzemidő és az ütés/vízállóság teljes hiánya. Érdemes figyelni vásárlásnál hogy az USB porton is tölthető legyen a készülék (ez főként pna-ra vonatkozik), egyrészt olcsóbb az usb-s autós töltő ha elromlik a gyári töltő, másrészt usb-s külső akkumulátor modulokkal nagyban javítható az üzemidő amennyiben az autótól eltávolodnánk. PNA-nál többnyire nincsenek hardware-gombok, csak a készülék érintőképernyőjére hagyatkozhatunk.
 • kerékpározáshoz, gyalogos és vízitúrázáshoz, szabadtéri sportokhoz - kézi célműszer: széles körű funkciókkal, érintő és nyomógombos kivitelben, szürkeárnyalatos (régebbi) és színes (mai) kijelzővel, hangutasítás nélkül készülnek. Többnyire autós navigációra is alkalmasak, bár ez utóbbi a gyakorlatban inkább a gyengéjük. Szabadtéri sportra, játékokra, térképezésre (trackelésre) a legalkalmasabb, és leggyakoribb készülékcsalád.
 • trackeléshez, második készüléknek - a fentiek (kiemelten a második kategória) mellett az ún. "logger"-ek: kijelző nélküli, utólagos otthoni pozíció visszaolvasásra szánt készülékek.
 • egyéb - "Okostelefon" sokszor windows rendszerrel (lsd. pda-nál írtak), USB GPS, stb.: egyedenként eltérő jellemzők.
 • egyéb-egyéb: zsebedben lévő bármilyen mai színes képernyős ALAPtelefon: bármily java-képes telefonra megoldás a TrekBuddy program http://www.trekbuddy.net/forum/, továbbá külső bluetooth gps modulokkal (pld. IgotU-200 csuklóra erősíthető készülék) bármely bluetooth-os telefon teljes értékű gps-készülékké tehető, a logger-nél persze a pontosság itt egyenesen arányban áll az árral (az olcsóbb pontatlanabb), továbbá a bluetooth kapcsolat sajnos "zabálja" az energiát...

Gyártó / Térkép

Az autós, PNA navigáció kínálja talán a legtöbb típusú-márkájú-fajtájú-kinézetű-tudású készüléket. Ennek piaca gyorsan bővül, a készülékek fejlődése gyors, az árak fokozatosan csökkennek. A "nagyon gazdaságos" árú készülékeknél viszont az autós navigációra való eredeti térkép frissítése néha (gyakran?) problémás, a gyártó sokszor el is tűnik a süllyesztőben. A frissítés az elterjedtebb iGO 8.x és TomTom, Garmin szoftvereknél viszont jól megoldott, többnyire X db frissítés Y évig a készülék árában benne foglaltatik. A turistautak.hu és az openmaps térképeit általában nem képesek ezen készülékek használni. Amennyiben mégis sikerül rávarázsolni a Russa-t, vagy az IconX-et, a "magyar" gps-t sikerült megvásárolni a hozzáadott, regisztrálható Navitel-lel, ezesetben mégis a szerencsések táborát gyarapítod és a megfelelő kimenetekről: Russa: http://turistautak.hu/russa.php Navitel: http://turistautak.hu/navitel.php linkekről letölthető a turistautak túratérképe. Navitel változatok miatt valószínűleg nem ezt a linket fogod használni (2.0-s ??? progihoz valók) hanem a nagyobb szabadságot, több választási lehetőséget kínáló openmaps-ról (ami szintén RENDSZERESEN frissül, innen a tuhu-ról kapja az adatbázis-adatokat) fogod tudni kiválasztani és letölteni a verziódhoz illő térképi csomagot. http://www.openmaps.eu/downloads/Hungary Itt legalább 5 filekimenetet ad az openmaps navitel térképekre... egyik nem fut a másikon, pedig mind-mind NAVITEL: alap navitel (.ntm) - nekünk a tuhun csak ez az ős-Navitel kimenet van

3.1 (.nm2)

3.2.1 (.nm2)

3.2.4 (.nm2)

3.2.6 (.nm2) - a verziószámot ellenőrizd azért...!

Túrázás, szabadidős elfoglaltságok esetén valószínűleg Garmin kézi készülékre esik majd a választás. Valamennyire elterjedt, de a szabadidős elfoglaltságokra kevésbé fókuszáló gyártó a Magellan.

PDA és telefon esetén már több gyártó közül válogathatunk, melyek köre rohamosan nő.


egy kompromisszumos megoldás: GARMIN NÜVI pna készülékek, bár autóba készültek, elég jó akksi-üzemidővel bírnak illetve ráküldhető a tuhu garmin kimenete http://www.navigalj.hu/index.php?page=hir&az=711 ezen leírás alapján pld. második térképnek tehát ládázáshoz is alkalmas

Térképes készülék?

Az egyszerűbb GPS készülékek nem rendelkeznek térkép memóriával és emiatt útvonaltervezésre sem alkalmasak. Alacsony áruk miatt azonban sokan választanak ilyen készülékeket. Ezek a geocaching-hoz teljesen megfelelőek, hiszen az adott ponthoz elviszik a használót - légvonalban. (Kis ügyességgel ezekhez a készülékekhez is gyárthatóak térképek. Lásd: Térképmemória nélküli GPS)

A térképes készülékek ma még szürkeárnyalatos és színes kijelzővel is kaphatók. A turistautak.hu térképek mindkét típusnál használhatók, a láthatóság, használhatóság terén azonban jelentős eltérések vannak. Ezeknél a készülékeknél a beépített memória mérete szokott meglepetés lenni. A fix memóriás Garmin készülékeknél 24MB a térkép memória, amibe már nem fér bele egy minden opciót tartalmazó teljes Magyarország térkép. Ám a turistautak.hu térképeiből lehet válogatni kisebb méretű (és tudású) térképváltozatokat; ill. egy kis előrelátással megválaszthatjuk mely részekre van valóban szükségünk utunk során.

A fentiek alapján a színes kijelzős, bővíthető memóriás készülékek szolgálják leginkább a sport, szabadidős, illetve trackelői igényeket.

A jelenlegi kínálatból általában a Garmin eTrex Legend HCx készülékét [1] szokták a fórumon ideális kezdő készüléknek ajánlani. Haladó készülékként igen elterjedt a pontosabb vételt biztosító, nagyobb kijelzővel ellátott Garmin GPSMap 60 CX [2]. Ez a készülék az aktív trackelők további igényét is kielégíti a közvetlen "Mark" gomb révén.

Megoszlanak az igények, és ezzel párhuzamosan a vélemények is a beépített barometrikus magasságmérő szükségességéről. A magasságot ugyanis jó műhold rálátás esetén elfogadható pontossággal képes a magasságmérő nélküli készülék is meghatározni. (természetesen a forgalmazók ezt ritkán hangoztatják)

Ár

Amíg valaki nem próbált ki valamit a gyakorlatban is; addig akár bármi jónak avagy rossznak tűnhet. A csalódás lehetőségét csökkenti, ha kipróbálhatjuk az egyéb szempontok szerint már behatárolt készüléket; vagy ahhoz "technikailag" minél közelebbi testvérét.

Szerencsés esetben egy ismerőstől lehet kérni... Egyébként csoportos túrák, találkozók estén akadhat lehetőség egy kis fogdosásra (az aggódó tulaj szeme láttára). A biztosabb megoldás pedig fizetős; GPS szaküzletben lehet kölcsönözni.

Új vagy használt?

Az új dolgoknak mindenképp nagyobb a varázsa és a garancia is megnyugtató lehet. A használt ellen pedig a ismeretlen előélet és a garancia hiánya szólhat.

Kevéssé használtat, nagyon olcsón sajnos ritkán kapni... A régebbi típusok pedig előbb-utóbb már csak használtan fellelhetők.

Új készülékek

Magyaroszágon vagy külföldön vásárolni?

Az internetnek hála megtudhatjuk, hogy egy adott készülék a világon hol és mennyibe kerül. A Garmin készülékeknél gyakori felfedezés, hogy az USA-ban az adott kütyü olcsóbb. Mielőtt másik országból vásárolnánk, érdemes pár dolgot figyelembe venni:

 • Egyéb költségek: szállítás, csomagolás vám költsége
 • Garancia érvényesítés nehézkesebb lehetősége
 • Magyar nyelvű leírás nem lesz hozzá
 • A készüléket esetleg nem lehet majd rábírni a mi nyelvünk használatára.

(Az utólagos "magyarításról" és leírás beszerzésről a turistautak.hu fórumán sem érdemes érdeklődni...
"A továbbiakban ne feszegesd ezt a kérdést, mert komoly viharokat váltasz ki.")

Kapcsolódó írások:

Beszerzés: Sylverrat; Feri60
"Magyarítás" (is): Sylverrat;

Használt készülékek

A típus előzetes kiválasztása után érdemes megtudakolni a készülék jellemző problémáit. Például: lefagy.

A használt készülék előéletét a meglévő számlák (Pl: vásárlás napja, javítás, 6x is cserélt alkatrész), illetve a külalakja alapján érdemes megítélni és az eladó elmondásával párba állítani.

Mi lesz, ha elromlik?

A Garmin-nál sok készülékeknek "egységáras" javítási ára van; ugyanis a megadott összegért a készüléket kicserélik egy újra, amihez a garancia is újra indul. Ennek árát előre megismerhetjük: itt. Erre csak az eredetileg Magyarországon vásárolt készülékek esetén van lehetőség!

A sok felhasználót érintő problémáknak egyébként gyakran születik házi javítási módszerük is, amelynek leírását általában közzé is teszik pl: a Legend/Vista gumicsík leválás javítása.

Mi van, ha már eleve rosszat vettem?

"Régebbi" típus esetén igen kevés olyan probléma van amit ne tudhatnánk meg előre a többi tulajtól; ekkor általában az előidézését, esetleg már a javítás módját is elárulják.

Trackek készítése

A térképrajzolással foglalkozók kedvenc témája, hogy mennyire pontos ÁLTALÁBAN a készülék. Az egyszeri felhasználó számára ez már kevésbé fontos információ. Az általános pontosságot javító tényezők:

 • Minél jobb antenna. Csak beépített antenna esetén inkább a "pálcika-antennás" (Pl:60-as, Colorado); de lehetőleg vezetékes külső antenna lehetőséggel.
 • Minél nagyobb track memória; de inkább külső memóriakártyára mentés. (Pl:Legend HCx, 60CSx...)
 • Távolság alapú track készítésére automatikusan képes készülék.

Hosszabb szócikk: Hogyan trackeljünk? - Hogyan áll elő a pontos track?