CLC bővítési javaslat

A Turistautak.hu wikiből

2008.májusában a turistautak.hu térképein zömmel az erdő, település, gyümölcsös felülettípusokat használjuk. Forrásuk a CLC 2000 adatbázis. Az így le nem fedett területeken az úgynevezett background poligon "látható" csak.

A jelenleg background poligon által lefedett területen belül (Mapsource-ban fehér, Készüléken általában halványsárga) is lehetne további felületeket kialakítani.

Ilyenek pl. a füves területek, és a bokros területek (illetve az eddig is meglévő erdős területekből valamiért hiányzott a tűlevelű erdő).

Tartalomjegyzék

Példa a bővítésről

(Csak a plusz felületeket mutatja szívesben)

Készítettem egy minta mp filet a lehetséges bővítésről. A CLC 2000 adatokat felhasználva az alábbi típusú felületeket adtam hozzá a mintához

 • 231 (Legelő) -- 0x0052 (füves terület a Tundra jelével)
 • 321 (Természetes füves terület) -- 0x0052 (füves terület a Tundra jelével)
 • 324 (Átmeneti erdős/cserjés terület) -- 0x004f (bozót jelével)
 • 322,323 (Mint 324, de ilyen éppen nem volt a minta szelvényben)
 • 312 (Tűlevelű erdő) -- 0x0014 (Erdő a Nemzeti park jelével)

A fileban:

 • fehér színnel jelölt részek: Eddig is fehérek voltak a tuhu-n.
 • erős zöld színnel jelölt területek: Bozótos/bokros területek (Eddig ilyet nem jelöltünk)
 • zöld színnel jelölt területek: Eddig nem jelzett tűlevelű erdők (nem túl sok van)
 • világosabb zölddel jelölt területek: Füves területek, melyeket eddig nem jelültünk (fehérek voltak)
 • piros színnel:, a tuhu-n eddig is meglévő felületek

Bővítési példa mp Balaton+Mezőföld

Bővítési példa mp Észak-dunántúl

jelenlegi OMP clc typeset

Opmclc.jpg

Példák a bővítés után

(Minden felülettípust mutat)

További példákat készítettem úgy, hogy az eredeti felületek és a javasolt bővítés is benne van. A teljes ország négy szelvényben:

(bennük mp file)

Példa Mapsource-ben illetve GPSMAP 60 Csx-en (felületreform előtti állapot)

20080517 0946 Mapsource.gif20080517 0946 Soponya GPS.gif

(A felületreform után, illetve typ használatával más kinézet is lehetséges).

Hogyan nézne ki bővítés után új turistautak.hu typeset-tel?

2008.06.08

Később Kolesár András kérésére elkészítettem egy verziót a tervetett felületreform típusaival (turistautak typeset-tel).

- Magyarorszag_CLC_kelet_dunantul_typeset_turistautak.zip

kb az új turistautak typeset-tel elkészített példa mp.

A szintén benne levő xls fileban van a CLC--> konverziós táblázat. Megtalálható benne a CLC típusok leírása és példák (koordinátákkal) a nehezebben értelmezhető felülettípusokról. Továbbá minden CLC típushoz megadtam a régi turistautak.hu típust (ahol volt), a tervezett bővítést a régi typeset-tel és at összes általam azonosítható új turistautak typeset típust is hozzárendeltem (alig maradt hozzárendelés nélküli CLC típus).

Megjegyzés: A ma (2008.11.06) használt mapeditben (1.0.23.63.i) az erdő és rét típusok színe egyforma. Az erdőt sötétíteni kellene, vagy a rétet világosabbra venni.

Szükséges feldolgozási igény a bővítés végrehajtása előtt

A turistautak.hu térképein ma látható felületek létrehozásához eredetileg használt CLC poligonok itt vannak.

A hivatalos forrás CLC poligonokkal (amit a bővítéshez felhasználhatunk) az alábbi problémák vannak:

 • Az előfeldolgozásra vonatkozó leírás itt található. (Az adatok elérhetősége, shp-mp átalakítás stb.)
 • A CLC poligonok több mint 1 négyzetfokos téglalapokban elérhetőek az eredeti forrásból. Emiatt nagy felületek esetében egy-egy egyenes vonallal ketté vannak szelve. Ezeket célszerű lenne egyesíteni felhasználás előtt. Az egyesítést Trackman mpwiz programjával lehetne elvégezni ha erre van felhatalmazásunk.
 • A CLC poligonok nodepontjai sajnos sok esetben 0.000001-0.000002 fok közelségben vannak. Ezeket célszerű lenne kiszűrni. Erre is alkalmas lehet az mpwiz.
 • Esetenként az eredeti CLC felületek között nagyon keskeny de nagyon hosszú pengeszerű felületek vannak. Ezeket kikellene szűrni. (Az előbbi példákban én már kiszűrtem azokat, tehát akár azokat is használhatjuk kiindulásként a hivatalos CLC felületek helyett).

A bővítés esetleges problémái

 • A turistautak.hu meglevő poligonjai szintén ugyanebből a forrásból származnak. Elvileg rés nélkül kellene illeszkedniük a bővítésre szánt poligonokkal. Azonban a régóta meglevő poligonokat már sok esetben nagyon sok rajzoló sok esetben igazította a felmérések alapján a rajzolások során. Ezeket a meglevő pontosításokat nem lenne célszerű elveszteni.

A legtöbb pontosítás frekventált helyeken történt, ahol sokszor jár ember. Ugyanakkor a bővítésre szánt poligonok a most fehér területeken (background) vannak, tehát ott mező, legelő, szántó, fenyves erdő stb van. A települések széle és rét között valószínűtlen, hogy lett volna korábbi pontosítás. (Természetesen nem kizárt, de nem valószínű, hogy tömegesen fordulna elő). Lehet olyan eset is, hogy nem pontosítás volt, hanem egyszerűen véletlenül elcsúsztatta valaki a régi poligont szerkesztés közben. (Ez elvileg tilos, de biztosan van ilyen eset is).

Végső soron az a legvalószínűbb, hogy a bővítés után azért át kell vizsgálni az új poligonok illeszkedését. Az esetleges módosítást az új típusokon kell elvégezni.

 • A bővítés során nagymértékben növekedhet az adatmennyiség. Ez hatással lesz az adatbázis, a szerkesztésre letöltendő mp fileok, illetve a késztermék méretére is. Ezt lehet ellensúlyozni az említett adhezív generalizálással. A méretnövekedésre vonatkozóan a fórumban voltak számítások.

A bővítés javasolt műveleti sorrendje

2008.11.06 Az általam javasolt bővítési sorrend (felület reformmal egybekötve) tehát:

1.) A turistautak.hu-n jelenleg meglevő CLC poligonok típus módosítása az új typesetre a Típus valamint a Tipus=CLC ... extra paraméter alapján

2.) A bővítésre szánt további CLC típusok körének meghatározása. Javaslom ezeket: 231 (Legelő), 243 (Elsődlegesen mezőgazdasági területek jelentős természetes vegetációval), 321 (Természetes füves terület), 324 (Átmeneti bokros/erdős terület), 322,323, 312 (Tűlevelű erdő) - Dönthetünk úgy is, hogy minden típust beemelünk. Az egyes kimenetekben szükség szerint szűrjük, hogy melyik felületek kellenek oda.

3.) A bővítésre szánt CLC poligonok típus konverziója és extra paraméterek beállítása az új typeset szerint.

4.) A bővítésre szánt CLC poligonok összemásolása egy mp-be a meglevő poligonokkal.

5.) A közös mp-re ráengedni az mpwiz-t az azonos típusok egyesítése céljából (a CLC téglalap alakú vágásainak egyesítésére)

6.) A közös mp felületeit fel kell vágni a tájegységhatárok mentén, hogy a másik tájegységbe átlógó felületek ne takarják a szintvonalakat. (ebben nem vagyok biztos, de mintha a fórumon erről lett volna szó).

7.) Esetleg az mpwiz segítségével a CLC felületekre ráengedni egy adhesive generalizálást (előtte megkell fontolni, hogy akarunk-e későbbi felületbővítést. Ha igen, akkor az összes CLC típusra meg kell csinálni az előző lépéseket is, majd a végén kihagyni az ilyen poligonokat a kész anyagból. De akkor már már lesz egy később bevethető koherens poligonkészletünk). Az adhesive generalizálás azt teszi, hogy az olyan nodepontokat, amelyek három, vagy több poligont érintenek (tehát pl saroknode), azokat nem bántja. Az egy v. két poligonhoz tartozókat generalizálja a megadott maximális hibával. Tetemes méretcsökkenést lehet így elérni. (Utána kell nézni, hogy az adhesive generalizálás mit csinál a vonalakkal. Azokat is figyelembe veszi vajon? Ha igen, akkor az adhesive generalizálás előtt azokaz is be kell emelni az mp-be -- további információ Trackman-től. Az eddigieket is köszi Neki).

8.) Végül a rajzolóknak szorgos munkával azért ellenőrizniük kell az illesztési hibákat, amelyek az előzőek ellenére megmaradnak. (Elképzelhető, hogy az újraillesztést még a 7-es pont előtt célszerű végrehajtani).