turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english

Közelgő túrák

2024.10.04, Pilis és Visegrádi-hegység
Pálos zarándoklat Esztergom - Pilisszentlélek

2024.10.05, Pilis és Visegrádi-hegység
Pálos zarándoklat Pilisszentkereszt-P.Szentlászló


Galéria
A turistautak.hu Magyarország leggyorsabban fejlődő nonprofit térkép-portálja, ingyenesen hozzáférhető, igényes elektronikus térképszolgáltatásokkal.

A névben vállalt turistautakon túl a teljes közúthálózat és a települések utcaszintű térképezését is végzi, és elektronikus térképek széles skáláján publikálja. Ezen túlmenően helyek sokaságát gyűjti és csoportosítja nyilvánosan elérhető adatbázisában, információkat szolgáltat, túraútvonalakat ajánl.

A nagyszabású kezdeményezésen dolgozó lelkes csapat munkája összetett: GPS-es terepbejárásoktól térképrajzoláson át a fejlesztésekig mindent magunk végzünk - szabadidőben, nonprofit alapon. Interneten szerveződő közösségünk nyitott, folyamatosan várjuk a felhasználók visszajelzéseit és újabb tagok bekapcsolódását a munka bármely szintjén.

Eddig összesen 180065 km utat jártunk be és térképeztünk fel.
Ebből 26737 km jelzett turistaút.


Hordozható készülékekre tölthető térképek:
  garmin
GarminGarmin műszerekben használható, útvonaltervezésre is alkalmas térképek.

Többszintű adatletöltés: helytakarékos megoldásoktól a részletgazdag, felületekkel és szintvonalakkal rendelkező térképekig.Alkalmasak közvetlen műszerbe töltésre, ill. a MapSource programmal képernyőn való böngészésre is.
mapsforge
AndroidTuristatérképek Android alapú okostelefonokon OruxMaps és Locus Map app-okra Magyarország teljes területéről, napi frissítéssel.
iOS
iOSTuristatérképek iOS alapú okostelefonokon Vectorial Map appra Magyarország teljes területéről, napi frissítéssel.
magellan
MagellanMagellan műszerekben használható térképek.
A Meridian, SporTrak és Explorist sorozathoz használhatók, közvetlen feltöltéssel SD-kártyára.
pda
PDAA PDA-n futó Russa illetve Navitel navigációs szoftverekhez használható kimenetek.
 Régi igény kielégítésére vállalkoztunk, amikor megalakítottuk a turistautak.hu weboldalt.

Sokan keresnek turistatérképeket a neten, de a klasszikus papíralapú térképek készítői nem teszik közzé ezeket online, letöltésre nagy felbontásban pedig (jogi szempontok alapján érthetően) főleg nem.

Sokan érdeklődnek a természetjáráshoz kapcsolódó internetes információs források után. Sok adatot közölnek tulajdonosaik, ezekre azonban nehéz rátalálni, csak a szerencsésebbek érhetők el linkgyűjteményekben. Turistaszállások, vendéglők, boltok, vízvételi helyek, látványosságok, stb. földrajzi elhelyezkedését nagyon nehéz külterületi címek és megközelítésük leírása alapján, webes térkép nélkül a terepen elképzelni.

Aki túrázáshoz térképes GPS-t vásárol, csalódottan állapíthatja meg, hogy a kereskedők nem tudnak magyar turistatérképekkel szolgálni. Vannak autóstérképek, újabban topográfiai térképek is, de a jelzett túraútvonalak és a turisták által keresett fontos pontok hiányoznak róluk.

Mi arra vállalkoztunk, hogy a turisták számára fontos pontokat, utakat összegyűjtjük, földrajzi helyhez kapcsoljuk és térképként, valamint kereshetően és letölthetően megjelenítjük az interneten.

képernyőkép az SVG térképről Mivel a magyar turistautak nyomvonala nem szerezhető be elektronikus formában (pontos földrajzi koordinátákkal), ezért úgy döntöttük, hogy magunk járjuk végig. Túráink során GPS-el felmérjük a turistautak nyomvonalait. A munka lényegében abból áll, hogy a bejárt utat trackben rögzítjük, majd az összegyűlt adathalmaz alapján letisztázva megrajzoljuk a térképi vonalakat. Mindehhez nincs szükség különleges felszerelésre, csupán némi odafigyelésre a bejárás során.

A végeredményül kapott térkép megjelenik a weben, innen többféle formátumban le is tölthető. A nyers turistautakat nagyon jól kiegészítik a topográfiai térképszelvények, a navigációs készülékek többségében ezek fóliaként egymásra helyezhetők.

képernyőkép az itiner forduló-vázlatáról képernyőkép az itiner magasságprfiljáról Az összegyűlt topológiai adatbázis alapján közvetlenül a böngészőprogramban lehetőség nyílik automatikus és kézi útvonaltervezésre, az útvonal kiválasztása után itiner készíthető a fordulópontok térképvázlatával, az út magasság-diagramjával és az utak egyéb jellemzőinek táblázatos összegzésével.

Folyamatosan dolgozunk újabb és újabb tájegységek felmérésén és feldolgozásán. A feldolgozott utakon túl jópár track összegyűlt már, ezeket is igyekszünk minél hamarabb térképpé átdolgozni. A weboldalról letölthetők a nyers trackek is, így látható, hogy miből készülnek a térképi vonalak, emellett előzetes információt nyújtanak a még feldolgozatlan, de már bejárt helyekről.

Az adatgyűjtés nem fejeződik be a nyomvonalak bejárásával, menet közben a túrázáshoz kapcsolódó pontok (POI) felmérésére is sor kerül, ezek is megjelennek majd a térképeken, lehetőség szerint . Ebben a vonatkozásban szoros az együttműködés a geocaching.hu oldallal, amelyet a két társaság közti jelentős személyi átfedés is magyaráz: mindkét oldal fejlesztésén Kolesár András dolgozott. A távlati tervek között a webes adatszolgáltatás szélesítése, wapos elérés és útvonaltervező-ajánló szerepel.

A turistautak.hu nonprofit kezdeményezés, az összegyűlt adatok saját célra szabadon hozzáférhetők az weboldalon, csak az üzleti célú felhasználás korlátozott.

Várjuk mindazokat, akik túraútvonalakon járnak, illetve szívesen vesznek rész az adatgyűjtésben, és/vagy az utólagos feldolgozásban.


Hivatkozások a tájékozódáshoz - avagy mi minden található oldalunkon:

Magyarország általunk feldolgozott tájegységeinek térképei (jelzett turistautak és egyéb utak, automatikus útvonaltervezés, letöltési lehetőségek):

Népes csapatunk tagjai által bejárt, GPS-el rögzített és térképhez alapanyagként feltöltött nyersanyagok (különböző GPS-programok formátumaiban) tájegységenként:

A geocaching.hu-val való szoros együttműködésben gyűjtött pontszerű helyek (waypoint, POI) gyűjteménye, ahol lehetséges és értelmes, ott leírással és fényképekkel együtt:

Interneten szerveződő közösségünk virtuális találkozóhelye a fórum. Olvass bele, és ha nem találtál kérdésedre választ, akkor kérdezz!

Keresés:
 

Ugyanezeket megtalálod az oldalak tetején, a főmenüben is. Ha szívesen olvasnád tevékenységünk részletes leírását, kattints ide!.

Az Országos Kék Kör jelenlegi feldolgozottsága:
OKT (Országos Kéktúra, 1161 km): 100 %
DDK (Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra, 539 km): 100 %
AK (Alföldi Kéktúra, 864 km): 100 %


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók