turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
, mgpx hozzászólásai
új hozzászólás | témák listája

Összesen: 2 db hozzászólás

mgpxhozzászólásai | válasz erre | 2019.05.09 22:43:33 (7375)
Rossz érzéseim vannak bármely olyan kéréssel szemben, ami a tereptárgyak jogszerűtlen létesítésére hivatkozva kéri a térképes adatbázis módosítását. A jogszerűséget a fizikai valóságban kell helyreállítani (pl a jelzés kiszürkítésével), nem a digitális másolatában.

A konkrét bejelentést egy aggodalmaskodó felhasználó tette, meglehetősen erős kifejezésekkel ("Minden túrázó figyelmét fel kell hívni arra, hogy aktív használatú katonai területen és azok védőzónájába önhatalmúlag ne jelöljenek ki turistaútvonalakat és ezeket semmilyen formában ne publikálják mert nemcsak önmagukat hanem másokat is közvetlen életveszélynek tehetnek ki.") . Emiatt elég alaposan utána kérdeztünk, és a helyi természetjáró szervezetek is, Berki Zoli is megerősítették, hogy egy engedély nélkül felfestett jelzésről van szó (ezért nincs a papírtérképeken). Új nyomvonalak engedélyeztetése folytán nemrég egy friss HM határozat is született, ami előírta a szabálytalan jelzés megszüntetését - így a jogszerűtlenséghez nem férhet kétség. Időközben talán már meg is történt a kiszürkítése.

De ez így elég ingoványos talaj, nem lehet minden bejelentés jogi hátterét kivizsgálni, itt is csak a nagyon nyomós körülmények miatt foglalkoztam vele.

A korlátozás alá eső területek (lőterek és védőzónáik, fokozottan védett természeti területek stb) térképes megjelenítése szerintem is nagyon hasznos. Pláne a modern kor GPS-es turistái számára, akik szabadon mozognak a jelzés nélküli úthálózaton is, és nem feltétlenül vannak tudatában, ha tilosban járnak.
[előzmény: (7354) Old Eye, 2019.05.08 14:58:00]

mgpxhozzászólásai | válasz erre | 2019.05.07 21:26:24 (7352)
Hasonló problémával szembesültünk nemrég az OSM-en, a Dunaszentmiklós - Tardos Z jelzésről jött egy bejelentés, hogy illegális, kérték a törlését. A bejelentő szerint a jelzés a Szomódi Lőtér védőterületét érinti, az áthaladás a fel nem robbant lőszerek miatt kockázatos. A helyi természetjárókat megkerestük, akik megerősítették a bejelentést, és jelezték, hogy a tavaszi jelzésfestési munkák során várhatóan kiszürkítésre kerül. A hatóságok csak ezzel a feltétellel járultak hozzá a Nyugat-Gerecse új ökoturisztikai úthálózatának kialakításához.

A kiszürkítést megelőlegezve, az OSM-ről töröltem azt a jelzést. De pontosan ugyanez volt a dilemma: egy észlelésre épülő térképes adatbázis eltérhet-e bizonyos körülmények esetén a tapasztalati valóságtól? Pl. elég erős indok-e az emberélet kockáztatása ?
[előzmény: (7350) Old Eye, 2019.05.07 17:53:02]
Egy lapon megjelenő sorok száma:

új hozzászólás | témák listája


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók