turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

Ajtonyhozzászólásai | válasz erre | 2013.03.15 12:46:42 (5392)
Véleményem szerint az, hogy nem nyúlunk más POI-jához, és nem tolakodunk oda társtulajdonosként az eredeti tulajdonos beleegyezése nélkül, az magától értetődő. Ha hibát találsz a POI-lapon, akkor többféle megoldás létezik.
1. ER-mailben megírod a pont tulajdonosának, mit kellene módosítani. Ezt épeszű pont-tulajdonos nem fogja sem sértőnek találni, sem elereszteni a füle mellett. Az persze előfordulhat, hogy meggyőz Téged az eredeti verzió helyességéről. Ekkor te sem fogsz megsértődni.
2. Ha az illető nem tud vagy nem akar változtatni, Te megteheted azt, hogy megjegyzést fűzöl a POI "ládalapjához". Fotókat is feltehetsz.
[előzmény: (5391) -bj-, 2013.03.15 11:48:45]

-bj-hozzászólásai | válasz erre | 2013.03.15 11:48:45 (5391)
Ha már ennyire nem nyúlunk más POI-jához, akkor én sem teszem, csak megemlítek pár dolgot:

1. Pillanatnyilag ugyanazon oldalon van Gömb-kilátó és Gömbkilátó is. (az utóbbi a helyes)
2. Szerepel Xántus János kilátó, Xántus János-kilátó is, továbbá Xantus János is. (a névadótól függetlenül a kilátóban a-val írják a nevet)
3. Félig bogláriként bátran állítom, hogy Xantus János-kilátót senki nem keres, Gömbkilátót igen. Talán nem azt kellene zárójelbe száműzni.
4. További problémáimat nem írom le, mert megint megkapom, hogy gumicsontot hozok fel az adatbázis meghekkelését emlegetve. Csak csendben elmélkedem azon, milyen jó volna, ha végre dönteni is képesek lennénk.
+1 Ha valamit másolás/beillesztéssel hozunk át, azért elolvashatjuk és javíthatjuk.
[előzmény: (5378) Hev, 2013.03.12 11:54:42]

Hevhozzászólásai | válasz erre | 2013.03.12 11:54:42 (5378)
http://turistautak.hu/poi.php?id=8120

Ennek a POI-nak a neve és főleg a szövege kissé 'pontatlan'. Nem nyúlnék bele mert aktív szerkesztő vitte fel.

A helyes információk (persze lehet rövidíteni)

Balatonboglár Xántus János-kilátó ( Gömb-kilátó)

Az 1967-es Budapesti Nemzetközi Vásárra készítette, a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat
A belföldi idegenforgalom pavilonja, a „Magyar Atomium”, amely az 1958-as brüsszeli világkiállítás híres jelképének ihletésében épült Kádár István mérnök tervei alapján. Gömb alakú, 15 méter átmérőjű szerkezetét 240 (mindössze kétfajta) háromszöglemez alkotta. A BNV felszámolásakor a struktúra a borítástól megfosztva Balatonboglárra került, ahol a Várdomb oldalában kilátó lett belőle, rátelepítve az egykori földsáncokra. 2002-ben éjszakai díszkivilágítást kapott. 2008-ban állagromlás miatt lezárták, megnyitása napjainkban, 2012 nyarán megtörtént.

Az elnevezése hivatalosan:

Xántus János kilátó.
( Korábban a Balatonföldváron álló kilátó viselte ezt a nevet de az a kilátó elbontásra került.)

Névadója: Xántus János (1825–1894) etnológus, természettudós, utazó, a budapesti állatkert későbbi első igazgatója.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején nemzetőrként szolgált, ezért Világos után menekülnie kellett az országból. A kényszer egész Amerikáig űzte, ahol terepfelmérőként dolgozott, de gyűjtő és preparátori tevékenységet is folytatott. Karl May róla mintázta Winnetou című regényének egyik főszereplője, Old Shatterhand alakját.

Sok vita volt akkoriban arról, hogy ki legyen az új állatkert igazgatója. A külföldi szakemberek, mihelyt hírül vették az alapítást, nagy számban ajánlkoztak az "igazgatói állomás" betöltésére, az állatkerti Részvénytársulatnak mégis az volt a szándéka, hogy magyar embert nevez ki az intézmény élére. Nyilvánvaló volt, hogy erre Xántus János a legalkalmasabb, ő azonban - negyvennyolcas huszár főhadnagyként - meg sem próbált pályázni.

Az állatkert megnyitását többször elhalasztották, s végül 1866 augusztusára tűzték ki, s a közvélemény óhajának megfelelően Xántus Jánost nevezték ki igazgatónak.

Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók