turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

aklozhozzászólásai | válasz erre | 2008.03.22 11:49:22 (27520)
Ebből simán kikerekedhetne egy PDA kontra Garmin vita, de inkább olvass vissza. Jól kiveséződött már a téma többször is.
[előzmény: (27517) Yoss, 2008.03.22 11:44:06]

Yosshozzászólásai | válasz erre | 2008.03.22 11:44:06 (27517)
Mind a két link ua-t a kütyüt mutatja. Annak ellenére, hogy noname készülékek én nem mondanám olcsónak, mivel csak Magyarország térkép jár hozzájuk. A Mio c720 hasonló paraméterekkel, teljes európa térképpel, 2Gb memóriával (tehát nem kell kártyát venni hozzá) már 100e alatt van és van benne egy 2Mp kamera is, ami nem nagy szám, de az EXIF-be beírja a koordinátát is. Szal itt a különbség. Egyébként a Mio egyáltalán nem nagy durranás, ezen a piacon ennél sokkal nagyobb nevek futnak, csak elég jó az ár-érték viszonyuk. A térképek frissítése szempontjából a Mio is hátul kullog, évente ha egyszer (de méginkább ritkábban) adnak ki frissítést. Ezen a téren ráadásul romlás várható, mivel a Nav'n'Go és a Mio szakított, tehát a Mio valami saját fejlesztésű szutyokkal fogja a PNA-it adni. Autós nav-ra az iGO világszínvonalú és magyar tehát őket kellene inkább támogatni (ez mondjuk szigorúan a magánvéleményem) így én inkább olyan kütyüt vennék, amin iGO van, vagy lehet rá telepíteni. A PNA-kra nem lehet, csak hekkelve, az meg nem jogtiszta.
Fotózáshoz, természetjáráshoz szerintem a PDA-k nem, a PNA-k meg még kevésbé alkalmasak. Tehát javasolnám a Garmin kézi eszközeit, azok között biztos találsz megfelelőt. Ha a buxa a szűk keresztmetszet, akkor érdemes lehet körülnézni használt kütyük között is.
[előzmény: (27510) lucio, 2008.03.22 11:11:24]

luciohozzászólásai | válasz erre | 2008.03.22 11:11:24 (27510)
Köszi a választ, pont két ilyen Samsung procis holmit hasonlítottam össze.
link 1: http://www.autopc.hu/n627.htm
link 2: http://www.autopc.hu/GPS.php

Mind a kettőnek ugyanaz a bele, csak a MIO 2x drágább.
[előzmény: (27508) bregő és andorpapa, 2008.03.22 11:03:11]

bregő és andorpapahozzászólásai | válasz erre | 2008.03.22 11:03:11 (27508)
A kutya ott van elásva, hogy egy ugyanolyan paraméterekkel rendelkező PDA (pl. 400 MHz-es Samsung proci, 128/128 Mbyte RAM/ROM, Bluetooth, WLAN, Windows Mobile 6, SD kártya, SiRF III-as GPS) lehet sokkal silányabb is. Mert nem elég megvenni az alkatrészeket a gyártónak, azokat össze is kell rakni. Van, aki spórol a NYÁK-on, más a forrasztásokra nem fordít elég figyelmet, de a GPS antennáját is össze lehet gányolni, és máris nem olyan jó a GPS vétel, mint egy másik, elméletileg kottára ugyanolyan PDA esetében. Van gyártó, amelyik válogatott RAM chipeket tesz a gépébe, van amelyik nem. A kijelző is izgalmas kérdés, hiszen ezen sokat lehet spórolni, hasonlíts össze egy gagyi és egy márkás PDA-t ilyen szempontból is. Aztán ott van még szoftver, hiszen minden készülékre picit specializált Windows Mobile kerül, ezért sem lehet mondjuk egy Asus ROM-ot felrakni egy Mio készülékre. Szóval a beégetett szoftveren is sok múlik. Ja, és persze az akkumulátor! Egy 1100 és egy 1300 mAh-s akksi között ránézésre nincs nagy különbség, pedig az üzemidőt megnézve van! Sőt, két 1300 mAh-s akksi között is akad különbség, lásd Tesco akksi vs. Duracell.

Ettől függetlenül nem kell feltétlenül Mio készüléket venni. Akad még jó gyártó a piacon (pl. Asus). A márkásabb gépek azért ajánlottak, mert nagyon sokan használják őket, így fórumokon könnyű hozzájuk segítséget találni, valamint kiterjedtebb az ügyfélszolgálatuk, könnyebb mondjuk a garanciális ügyeket intézni (általában). Hátha segít a hasonlat: két hasonló vagy egyező paraméterű notebook között (pl. Albacomp vs. Dell) is lehetnek erős különbségek.
[előzmény: (27497) lucio, 2008.03.22 10:20:53]

luciohozzászólásai | válasz erre | 2008.03.22 10:20:53 (27497)
Sziasztok!
Szeretnék tőletek segítséget kérni, mert ha valahol értenek a GPS-hez, akkor az csak itt lehet.
Még sose volt GPS-em, de most vennem kell egyet, mert kell a munkámhoz, de ha már van akkor csak benevezek a Geocachigra is, amúgy is természetfotós vagyok.
A problémam az, hogy milyen holmit érdemes venni, ami nem kerül iszonyatos pénzbe.
Illetve leginkább az a gondom, hogy akit megkérdeztem eddig az mind a MIO tipust favorizálja, ami szerintem elég drága.
Összehasonlítottam egy-két MIO tipust a neten és azt láttam, hogy más nem ekkora nevű készülékek belülről ugyanazok, csak az áruk fele, mint a MIO-nak.
Nem azt kérem, hogy soroljatok fel rengeteg tipust, hanem inkább azt, hogy "hol van a kutya elásva".
Tényleg gagyik az olcsóbbak és csak MIO-t szabad venni, vagy csak a nevet kell itt is megfizetni.

Üdv.
Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók