turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Magyar Nemzeti Múzeum
Magyar Nemzeti Múzeum
egy régi képen...
egy régi képen...
Mátyás király és a Jagellok kora
Mátyás király és a Jagellok kora
Lapidárium - római kőtár
Lapidárium - római kőtár

Típus:
múzeumgeocaching.hu-n
Név:Magyar Nemzeti Múzeum
Szélesség (lat):N 47° 29,471'
Hosszúság (lon):E 19° 3,748'
Magasság:118 m
Település:Budapest VIII. kerület - Józsefváros
Megye:Budapest
Bejelentő:NCs
Dátum:2003.02.08 15:11

A Magyar Nemzeti Múzeum hazánk legkorábbi nyilvános közgyűjteménye. Alapjait gróf Széchényi Ferenc vetette meg, amikor 1802-ben felajánlotta a nemzetnek a magyarországi művelődés emlékeit őrző értékes érem- és régiséggyűjteményét, gazdag könyvtárát. József nádor a reformkor kiemelkedő építészét, Pollack Mihályt kérte fel a múzeum állandó helyének megtervezésére és építésére. A méltóságteljes, klasszicista stílusú épület 1837-1847 között készült el. A főlépcsőházat Than Mór és Lotz Károly 1870-ben festett falképei díszítik.

A múzeum a hazai régészeti és történeti kutatás jelentős központja.

A Nemzeti Múzeum fontos szerepet játszik a 48-as hagyományokban is, az 1848. március 15-ei események egyik fő színhelye volt. Nevéhez fűződik a Nemzeti dal és a Mit kíván a magyar nemzet? című 12 pont felolvasása.
A múzeumi munka a szabadságharc bukása után is folytatódott. Megkezdődött az egyes szakterületek elkülönülése, kialakultak a múzeumon belüli szervezeti egységek, a tár-ak, majd ezek önálló múzeummá váltak.
Az országgyűlés 1896-os határozatával egyesítették a Nemzeti Múzeum Képtárát az 1871-ben megvásárolt Esterházy- képtárral, és megalakították a Szépművészeti Múzeumot.
Az egyetemes múzeumból legtovább a könyvtár maradt meg a Nemzeti Múzeummal egy épületben; az Országos Széchenyi Könyvtár csak az 1980-as évek végén hagyta el az anyaintézményt.
A múzeum gyűjteményeiben ma több, mint 1 millió tárgyat tartanak nyilván. A régészeti anyag mintegy 600 ezer, a numizmatikai 300 ezer, a természettudományi közel 80 ezer, a történeti és a képzőművészeti 50 ezer, valamint az iparművészeti közel 6000 műtárgyból áll. A múzeum könyvtára a Régészeti Könyvtár az ország legjelentősebb szakkönyvtára.

Állandó kiállítások:

Magyarország története az államalapítástól 1990-ig
Lapidárium - római kőtár
Koronázási palást
Középkori és kora újkori kőtár
Kelet és nyugat határán - A magyar föld népeinek története (Kr. e. 400 000 - Kr. u. 804-ig)


múzeum-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók