turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Típus:
gyárgeocaching.hu-n
Név:Volt cukorgyár
Szélesség (lat):N 47° 15,266'
Hosszúság (lon):E 16° 57,119'
Magasság:157 m
Valószínűleg Sárvár külterületén
Közeli települések:Sárvár 1.24 km Ny felé, Sárvár-Hegyközség 1.61 km DK felé, Csényeújmajor 4.52 km DNy felé
Megye:Vas
Bejelentő:eTiGeR
Dátum:2014.10.10 22:53

Az 1894–1998 között tevékenykedő sárvári cukorgyár a magyarországi rendszerváltáskor működő 12 cukorgyár egyike volt. Vas megye földbirtokosai 1893. október 30-án kezdtek el tárgyalni a Deutsch Ignác és Fia céggel egy cukorgyár építéséről; ennek feltétele az volt, hogy a földbirtokosok vállalják öt éven keresztül ötezer kataszteri holdon a cukorrépa termesztését. Sárváron a vasúti és közúti Rába-híd közötti terület a répa beszállítása és a vízellátás szempontjából egyaránt megfelelő volt. 1894. április 30-án megalakult a Vasmegyei Cukorgyár Rt. 1993-ban a cukorgyárat az ácsi, ercsi, mezőhegyesi és sarkadi gyárakkal együtt privatizálták. Az egyedüli pályázó az öt gyár 36 vezetőjéből és 59 répatermelőből álló Első Hazai Cukorgyártó és Forgalmazó Konzorcium volt, amely megszerezte a gyárak 50,1 %-át. 1995-ben a Gazdasági Versenyhivatal engedélyezte az Ácsi Cukoripari Rt., az Ercsi Cukorgyár Rt., a Mezőhegyesi Cukorgyár Rt., a Sarkadi Cukorgyár Rt. és a Sárvári Cukoripari Rt. fúzióját. Az összeolvadás után az új cég Magyar Cukor Zrt. néven működött, az irányítás a gyári vezetők által alapított Ötök Kft kezében volt. 1996. szeptember 18-án a konzorcium tulajdonrészét az Agrana csoportnak adta el, amely többszöri tőkeemelést hajtott végre a súlyos likviditási gondokkal küzdő cégben. 1999-ben az új tulajdonos bezárta a sárvári cukorgyárat, amelynek így az utolsó termelő éve 1998 volt. 2005-ben a gyár épületeit lebontották. Forrás

gyár-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók