turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Ismertető tábla
Ismertető tábla
A vár lentről (mászók a hegyen)
A vár lentről (mászók a hegyen)
Beszálló pont
Beszálló pont




Kis pihenő
Kis pihenő










Az elágazás előtt
Az elágazás előtt

Típus:
klettersteiggeocaching.hu-n
Név:Leopold Klettersteig Riegersburg
Szélesség (lat):N 47° 0,174'
Hosszúság (lon):E 15° 55,963'
Magasság:420 m
Valószínűleg Riegersburg külterületén
Megye:Ausztria
Bejelentő:L@zy
Dátum:2013.07.17 21:33
cél / magasság447
nehézségC
vissza00:15 a parkolóig
mászás00:40
idő a parkolótól00:15 a beszállási pontig

Itt nem is egy, hanem négy klettersteig is található, amiből csak az egyikre nem maradt időnk bejárni sajnos. Az első képen látható berajzolva mind a négy.
Mi a narancssárgával kezdtük (Abschnitt I), ezzel is érdemes, hiszen ez az egy indul lentről a faluból. Az út szinte végig kitett, de jól biztosított, és könnyen található lépés és fogás is. Már majdnem elérjük a végét, amikor egy elágazáshoz érünk, ahol belevághatunk a piros pályába (Verlängerung), ami lefelé halad, vagy tovább haladhatunk a sárgán, ami onnan nem messze a végződik úgy, hogy a várfalon felmászva beérünk a vár udvarára.
A piros az elején nem tűnik nehéznek, de az legmélyebb pontján egy vízszintes rész következik, ahol a teljesen sima falon nem nagyon találunk lépést, és kézzel is csak a drótkötélbe tudunk kapaszkodni. Itt sajnos Kírának is problémája akadt a mászással, mert mind magasságban, mind karizomban meg kell felelni, hiszen csak úgy lehet áthaladni, ha teli talppal a falat támasztva, és karral feszítve a drótkötelet lassan lépkedünk végig a pár méteres szakaszon. Ráadásul a drótkötél is folyamatosan távolodik a faltól. Ezt a szakaszt én egyértelműen D-nek sorolnám. Utána ismét felfelé kell mászni, és ez is visszavezet a várba.
A harmadik, a kék pálya (Abschnitt II) szintén egy C-s út, ami egy körtúra, és a várból indul. Az ellenkező irányba indul, mint amerről jöttünk a sárgán, majd egy idő után elindul felfelé, majd visszakanyarodik a várfal tövében. Nagyon szép út, szintén végig kitett, de jól járható.
Miután végig mentünk mind a három pályán érdemes megtekinteni a várat is. Dupla várárok is védi a belsővárat, de odáig szabadon, ingyen belehet sétálni és körbe nézni. Már a csodálatos panoráma miatt is érdemes venni a fáradságot. A belsővár egy része múzeumként üzemel oda már csak belépődíj fejébe lehet belépni.
A vár északi oldalán egy panoráma lift üzemel, ami pont a parkolóba visz vissza minket. A jegy ára (csak lefelé) felnőtteknek 2,5 euro, gyerekeknek 1,5.

Az utolsóról klettersteigről (a képen sárgával van jelölve) sajnos nem sokat tudok mondani. Nem láttam a beszálló pontját, a panoráma liftből pillantottam csak meg, és a képen is csak később fedeztem fel.

Információt még itt is találsz (de sajnos csak az első kettőről, mert a kék csak később készült el):
http://www.bergsteigen.com/klettersteig/steiermark/randgebirge-oestlich-der-mur/leopold-klettersteig-riegersburg
illetve itt:
http://www.naturbursch-training.at/tagesg%C3%A4ste/klettersteige/

Az utóbbi oldalon találtam információt arról is, hogy ha felszerelés nélkül érkeztél ide, akkor 10 euró fejébe kölcsönözhetsz is a beszálló pont közelében a faluban.

klettersteig-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Megjegyzések:
Strombus 2018.07.10 19:53
3 .com-os, C nehézségű klettersteiges geoláda van a várhegy körül:
<a href="https://www.geocaching.com/geocache/GC2W6WF_geopold?guid=b45e571c-e977-4d4a-9961-55e7fb944085"> GC2W6WF</a>
<a href="https://www.geocaching.com/geocache/GC3NRPG_geoblau?guid=c1c439a3-13d4-4d81-9558-b1c059df9132">GC3NRPG</a>
<a href="https://www.geocaching.com/geocache/GC11YAX_via-ferrata-leopoldi?guid=ff866f0e-3dc3-49c3-879b-03847d4d74b8">GC11YAX</a>






Strombus 2018.07.10 19:51
Megszüntették a kölcsönzési lehetőséget.
L@zy 2013.07.17 22:50Fénykép:
Még pár kép

Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók