turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Fátyol-vízesés, Szilvásvárad
Fátyol-vízesés, Szilvásvárad
Palotaszálló, Lillafüred
Palotaszálló, Lillafüred
Vöröskő-völgyi-sziklaforrás
Vöröskő-völgyi-sziklaforrás
A Bél-kő déli szirtje
A Bél-kő déli szirtje
Kilátás Háromkőről
Kilátás Háromkőről
Pirosló hunyor
Pirosló hunyor
Imó-forrás (időszakos)
Imó-forrás (időszakos)
Boksa és mészégető a Tárnics-tanösvényen
Boksa és mészégető a Tárnics-tanösvényen
Mész-hegyi kaptárkövek
Mész-hegyi kaptárkövek

Típus:
tájegységgeocaching.hu-n
Név:Bükk
Szélesség (lat):N 48° 4,684'
Hosszúság (lon):E 20° 29,970'
Magasság:784 m
Közeli települések:Bánkút 2.56 km ÉNy felé, Miskolc-Jávorkút 2.84 km ÉK felé, Répáshuta 3.89 km DK felé
Megye:Borsod-Abaúj-Zemplén
Bejelentő:zayd
Dátum:2006.08.14 19:43

A turistautak.hu-n a Bükk tájegység határai északon az Upponyi-hegységen túl majdnem a 26-os főútig, keleten Miskolcig, délen a Bükkalján a 3-as útig, nyugaton pedig Sirokon túl a Tarnáig tartanak.

A Bükkben, hazánk legnagyobb átlagmagasságú hegységében létesült az ország első hegyvidéki Nemzeti Parkja 1977-ben, ezen páratlan szépségű táj ökológiai, geológiai értékeinek védelme, kulturális értékeinek megóvása céljából. Az átlagosan 800-900 m magas Bükk-fennsíkon változatos karsztfelszíni formákat találunk, a szélein lévő mészkősziklákról ("kövek vonulata") pedig csodálatos panorámákban gyönyörködhetünk.

A Szalajka-völgy és Lillafüred valószínűleg országos összehasonlításban is a leglátogatottabb helyek közé tartozik. Turisztikai csomópontként említendő Bánkút, Jávorkút, Szentlélek és az olyan üdülőtelepülések, mint Ómassa, Mályinka, Répáshuta, Bükkszentkereszt, Felsőtárkány, Szarvaskő.

Az OKT Siroktól Rozsnak - Szarvaskő - Bélapátfalva - Katonasírok - Cserepes-kő - Tar-kő - Faktor-rét - Bánkút - Mályinka - Dédestapolcsány - Uppony - Putnok útvonalon halad végig a Bükk környékén, 73 km hosszan.

A Bükki Kék jelzés Egertől Miskolc-Perecesig tart, összesen 71 km hosszú. Az OKT-tól mindvégig keletebbre megy, és szintén sokmindent megmutat a hegység szépségeiből: Felsőtárkány a kisvasúttal, Pazsag, Hór-völgy, Bükkszentkereszt, Lusta-völgy, Jávorkút, Ómassa, Szentlélek, Látó-kövek, Varbó.

A Kohász Kék Salgótarján-Medves-fennsík-Heves-Borsodi-dombság-Ózd felől Upponynál csatlakozik az OKT-hez, Mályinkától kezdve pedig - a szó szoros értelmében - átkeresztelkedik K+-ra. A fokozottan védett Csondró-völgyön jut fel Szentlélekre, majd Ómassán át a Garadna-völgyben ereszkedik Felsőhámorra, innen pedig a Hegyes-tető megmászása után éri el miskolci végpontját a Vasgyárnál.

A Jubileumi Sárga körtúra a bükki turistaútvonalak 1991-es módosítása után született. A 71 km hosszú túra a Felsőtárkány - Katonasírok - Szilvásvárad - Bánkút - Ómassa - Lillafüred - Bükkszentkereszt - Hollóstető - Répáshuta - Pazsag - Felsőtárkány utat járja be, és természetesen több településről kezdve is végigjárható.

Hasznos linkek lesznek még itt:
Bükk 900-as csúcsai jelvényszerző túramozgalom

tájegység-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók