turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




A zsinagóga a Lajos utca felől
A zsinagóga a Lajos utca felől
A timpanion
A timpanion
A portikusz
A portikusz
Emléktábla
Emléktábla

Típus:
zsinagógageocaching.hu-n
Név:Óbudai zsinagóga
Szélesség (lat):N 47° 32,225'
Hosszúság (lon):E 19° 2,744'
Magasság:105 m
Település:Budapest III. kerület
Megye:Budapest
Bejelentő:lagaf
Dátum:2010.08.30 11:43

Budapest, III. ker. Lajos utca 163.

Fővárosunk legrégibb, műemlék zsinagógájának elődje Nöpauer Máté tervei alapján épült 1767-69 között, a Zichy család óbudai mezőgazdasági birtokán élő zsidó részére, akik az akkoriban Zsidó utcának nevezett Lajos utca környékén alakították ki közösségi életüket. Ennek az épületnek a falai azonban, a rossz alapozás és a kedvezőtlenek talajviszonyok miatt, megrepedeztek. 1817-ben a Budai Építő Bizottság szakértőket küldött ki, hogy eldönthessék, kell-e új templomot építeni, a régi rossz állapotban lévő zsinagóga helyére. Végül is úgy döntöttek, hogy a falak nagy részének meghagyásával újjáépítik. (1947-ben megállapították, hogy az alapfalak római épületmaradványokon állnak.)

A tervek elkészítésével Landherr Andrást bízták meg. A munkálatok másfél évig tartottak, az épület új déli homlokzatot, oszlopos előcsarnokot és tetőszerkezetet kapott. Az ácsmunkát Goldringer X Ferenc, a stukkókat Maurer János készítette. A klasszicista stílusú homlokzat dísze a hat korinthoszi oszloppal alátámasztott, timpanonos záródású nyitott portikusz. A timpanon alatt héber nyelvű idézet:

"Ha bárki imával, könyörgéssel jön Izráel népedből... és kitárja kezét e templomban."

(I. Királyok VIII. 38.)


1821. július 20-án szentelték fel ünnepélyes körülmények között az épületet, amely az európai klasszicista zsinagógaművészet egyik remeke. Jellemző formajegyei: nemes arányok, letisztult formák, monumentalitás, harmónia. Fő méretei: 20,99 x 34,07 méteres alapterület, 13,20 méteres párkánymagasság. Építészetileg csonka bazilikának számít, mivel a belső tér beosztása aszimmetrikus. A hátsó karzaton kívül csak az északi oldalon van karzat. A templomtér impozáns méretei, hatalmas boltozata, karzatainak architektúrája, a bima (a Tóra-olvasó emelvény) művészi formája ellensúlyozta az aszimmetrikus bejárat kedvezőtlen hatását. Belseje is egyedülálló volt, a középen elhelyezett Tóra-olvasó asztalt négy, barokk jegyeket viselő, míves oszlop vette körül; ilyen típusú zsinagógák csak a hajdani Felvidéken és a Duna-menti Apostagon láthatók.

Az épületet 1900-ban szecessziós stílusban felújították. Az 1960-as évek végéig zsinagógaként működött, amikor is a Hitközség akkori vezetői eladták. Előbb itt kapott helyet 1972-ben a mai Textilmúzeum elődje, a Textil Műszaki Múzeum, majd – miután az 1980-as évek elején lebontották a kerítését, a zsidó intézményeket és a környező földszintes házakat. – a Magyar Televízió alakította ki benne V. stúdióját. Maga az épület megőrizte eredeti külsejét, de belső terét az új funkciónak megfelelően megváltoztatták.

2009-ben a Magyar Televízió felhagyott a műsorgyártással az épületben. 2010 tavaszán az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség bérleti szerződést kötött a Magyar Televízióval és birtokba vette a zsinagógát. Részleges felújítást követően 2010. szeptember 8-tól újra megnyílt kapuja, hogy 50 év után ismét visszanyerje eredeti közösségi-hitéleti funkcióját.


Forrás: Óbudai zsinagóga (Wikipédia)

zsinagóga-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók