turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

bigmickhozzászólásai | válasz erre | 2019.11.29 13:28:24 (2863)
Idegen vizekre eveztél :-)
???

Annyi adalék a témához, hogy még jóval az openmaps.eu létrejötte előtt évekig gyártottam a tuhu adataiból turistatérképeket az akkoriban még zseb windows-os op.rendszert használó pda-kon futtatható russa programhoz.
Népszerű volt, sokan használtuk (geocachingre is). De erre is már csak öregebbek emlékeznek...
Aztán pár dolog megváltozott:
- a russa program helyébe lépő navitel egyre kevésbé támogatta az ilyen barkács térképek használatát, és a saját fizetős, autós navira kihegyezett térképeiket támogatják csak már egy ideje
- jött az android úthenger, és vele egy csomó új lehetőség, új térképformátumok, openstreetmap.org, stb.

Az openmaps.eu anno azért jött létre, mert nyitni akart a határon túlra is, és volt szakmai vízió a térkép gyártásnál felhasznált szoftver eszközök modernizálására, meg az egész folyamat profi irányítására (ami akkoriban fájón hiányzott a tuhu-n)
Ebből a vízióból sok minden megvalósult, de sajnálatosan nélkülözte azt az előnyt, amit a turistautak.hu élvez (még ha néha emberek pont nehezményezik is), nevezetesen a stabil szervezeti hátteret (MGKE).
Az openstreetmap.org adatbázis pedig közben hihetetlenül sokrétű igényeknek próbál megfelelni, mindvégig küzdve azzal a nehézséggel, hogy az újabb igények kielégítésére egymástól eltérő koncepciók szerint próbálnak meg emberek bővítéseket beleépíteni a rendszerbe, ami az adatok tárolása, azok értelmezése, és maga a térkép kimenet gyártása során is nehézséget jelent (nem mindig van egyértelmű szabály arra, hogy bizonyos hétköznapi fogalmaknak milyen adatkombináció felel meg az adatbázisban).
Ez is benne volt valahol abban, hogy a turistautak.hu, mint önálló adatforrás visszanyert a korábbi népszerűségéből.

Ami meg a turistautak.hu mapsforge térkép szerver oldali problémáit illeti: annyiban ránk tartozik, hogy mivel a neve a turistautak.hu, ezért sokan az itteni fórumokon reklamálják, meg a geocaching.hu kínálatát nyújtó g:hu appot szidják, ha épp nem működik a megszokott térkép letöltési lehetőség.
És igazából már én se voltam tudatában annak, hogy pontosan ki és hol készíti ezeket a térképeket. Elég volt annyi, hogy a turistautak.hu weblap által kínált url-t kell beépítenem a g:hu alkalmazásba.
[előzmény: (2859) Old Eye, 2019.11.29 10:12:51]

Old Eyehozzászólásai | válasz erre | 2019.11.29 10:12:51 (2859)
Idegen vizekre eveztél :-)
A hátteret kevesen, csak az 'öregek' tudják. Összefoglalom.
Megjegyzem, a részleteket nem ismerem, időpontokra hadd ne keressek vissza.

A turistautak.hu megindulása után pár évvel felmerült az igény a szomszédos országok (Erdély, Felvidék, Burgenland stb) turistautak digitális térképre vitelére.
Páran (innen is) összeálltak és létrehozták az openmaps.eu-t.

Mivel később indult, korszerűbb technikai apparátussal kezdtek, az openstreetmap.com szoftereit használták. A határon túli track-ekre külön adatbázist hoztak létre, a hazai turistautak adatait egy az egyben innen, turistautak.hu-ról vették át napi frissítéssel, térképeik a modernebb OSM alapon jelentek meg.
A beküldött track-ekről automatikusan generált e-mail-ek jelezték befogadásukat, feldolgozásuk elkezdését, térképen megjelenésüket. A hazai térképadatokat 'megfésülték', a térképhasználók igényeihez igazították.
Hamarosan népszerűvé is váltak, főleg mert a térképeik tipográfiai minősége, kezelhetősége messze felülmúlta a turistautak.hu-éit.

Vagy öt éve több ok miatt váltottak. Térképadataikat egy az egyben az openstreetmap.com adatbázisából vették, lemondtak a turistautak.hu-ról, mint adatforrásról.

A természetjáró felhasználók egy része rossz néven vette a váltást. Ragaszkodtak a korszerűbb megjelenéshez de a turistatutak.hu adataihoz is, amit megbízhatóbbnak tartottak, még ha OSM-nél lényegesen kisebb mennyiségű is.

Ez igény kielégítésére hosszabb idő után újraindult a régi eljárás: Csak a turistautak.hu adataiból külső szerveren folyamatosan, naprakészen generálódnak a modernebb tipográfiájú, kezelhetőbb térképek.
Ezek csak a garmin.php sötétkék színnel jelölt bejegyzéseken át érhetők el.
Annak ellenére, hogy nincs választék, sőt, az öt méteres szintvonalak alkalmazása miatt közel kétszer akkorák, mint a legnagyobb tuhu-s térképek, újra népszerű lett.

Csak örülhetünk és köszönjük ezt, a térképhasználókat szolgáló önzetlen hozzájárulásukat a térképválasztékhoz.
Az, hogy milyen gondokkal kell néha megbírkózniuk saját szerverükön, - szerintem - nem tartozik ránk.

Szakmai téren kapcsolatban vagyok velük, tudom róluk, nem, illetve ritkán ovassák fórumainkat.
Írtam nekik, mikor megjelentek a panaszos hozzászólások. Azonnal léptek. Köszönjük.
[előzmény: (2858) bigmick, 2019.11.28 22:26:50]

bigmickhozzászólásai | válasz erre | 2019.11.28 22:26:50 (2858)
Lehet tudni, mi volt a gond? És mitől oldódott meg?
[előzmény: (2855) Lipták Roland, 2019.11.28 08:57:10]

Lipták Rolandhozzászólásai | válasz erre | 2019.11.28 08:57:10 (2855)
Köszi, itt is jelzem hogy megoldódott.
[előzmény: (2854) bigmick, 2019.11.27 19:55:04]

bigmickhozzászólásai | válasz erre | 2019.11.27 19:55:04 (2854)
Itt is jelzem, hogy a turistautak.hu mapsforge térképe egy ideje nem érhető el, a böngésző 404 Error Not found hibaüzenetet ad letöltési kísérletkor.


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók