turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

bigmickhozzászólásai | válasz erre | 2019.11.03 21:03:43 (2822)
Köszi a beszámolót.

Lássuk sorban:
- automatikus zoomolás: 2.0.14-ben már nem fog automatikusan zoomolni mindaddig, amíg manuálisan macerálod a térképet (meg még utána egy ideig, ami jelenleg fixen beállított 20 másodpercet jelent).
Kérlek próbáld ki, hogy ez így megfelelő-e.
- visszaugrás a jelenlegi pozíciómba: ha hozzányúlsz a térképhez, akkor az utolsó manuális macerát követően még egy ideig (az előbb említett 20 másodpercig) nem ugrik, de utána már igen. Ez alapvetően azért van így, hogy ha az ember járművezetés közben elmozgatja a térképet, akkor az útvonalkövetés/navigálás folytatásához ne kelljen megint matatni a kütyüt.
Más kérdés, hogy ez a pozícióra visszaugrás álló helyzetben is megtörténik, és az említett szemlélődős üzemmódban ez tényleg zavaró lehet.
Hogy a kecske is jóllakjon, meg a káposzta is megmaradjon, 2 dolgot tudok elképzelni:
-- a türelmi idő utáni visszaugrás az aktuális pozícióra csak egy bizonyos (akár a user által beállítható) minimális sebesség fölött lépjen életbe, álló helyzetben pedig egyáltalán ne, vagy pedig
-- legyen módod jelezni (plusz gombot megnyomva, vagy valami egyéb módon), hogy ellenkező parancsig NEM akarod a pozícióra visszaugrást [mondjuk ilyet most tudsz egy módon: a böngészgetés idejére kikapcsolod a gps vételt...]
Valamelyiket be fogom építeni egy következő verzióba.
- csúszka kontra +/-: a csúszka előnye, hogy pillanatok alatt tudod a skála egyik végéről akár a másik végéig mozdítani. +/- gombokkal sokkal tovább tart egy nagyobb mértékű módosításnak a beállítása (annyi idő alatt a csúszkával való többszöri finomítás is belefér...)
- ládától való távolság a térképen: nem tudom próbáltad-e már a navigációt a g:hu+ alkalmazásban. Ott egyszerre látod a térképet, a célhoz javasolt utat, meg a következő forduló, valamint a cél távolságát (útvonalon számolva). Végül is ennek a mintájára megoldható lehet az is, hogy sima irányvektoros célravezetés (mint egyfajta egyszerűsített navigáció) közben is láthasd a célponttól való távolságot (légvonalban).
Valamelyik következő verzióba bele fogom rakni.
- Jó lenne, ha a térkép módban nem kapcsolna ki a képernyő: Ha menet közben tudsz neki külső forrásból töltést adni, akkor most sem kapcsol ki...
Egy plusz beállítási lehetőséget be tudok rakni, hogy a térkép mikor maradjon bekapcsolva:
mindig, vagy csak ha kap közben töltést
- ládaletöltés képekkel csak a képek címeit szedi le, a képeket másik funkcióval kell/lehet utána letölteni: ez van a teendő listám első helyén :) A következő verzióban már javítva lesz.
- ZoonIn, ZoomOut gombok inaktivitása időnként nincs szinkronban azzal, hogy elértük-e már a min/max nagyítási szintet: tudok róla, igyekszem tovább pofozni ezt a környéket.
[előzmény: (2821) Pongi57, 2019.11.03 20:10:58]

Pongi57hozzászólásai | válasz erre | 2019.11.03 20:10:58 (2821)
Én a héten még a g:hu+ 2.0.13-as verziót teszteltem egy picit. Először egy két napos erdei túrán 2-2 geoládát kerestem meg a segítségével. A korábban felvetett hibák most nem jelentkeztek. Nálam is előfordult, hogy hiába állítottam két ujjal a nagyítási szintet, magától visszaállt egy másikra. Nem zavart különösebben, mert áttértem a +/- jelre és úgy már nem jelentkezett a probléma. Aztán néhány napos pesti kiruccanás következett egy erdei és két városi ládával, ez utóbbiak közül az egyik egy 4 pontos multi volt. E két ládát drive-in módon szedegettem össze és bizony nagyon zavaró volt az állandóan jelentkező "önkényes" zoomolás. Ezt én kivenném, még akkor is, ha a tervek szerint jónak tűnik, hogy a sebességet vizsgálva nézi a zoom szintet, mint egy sima útvonalkövető gps. Szerintem jobb lenne, ha a beállított zoom szinten maradna.

Aztán a másik gondom az az volt, hogy még a szálláson kijelöltem a célterületet egy jelölővel, szépen le is töltötte a jelölő környékére beállított ládákat, de amint előszedtem a térképet, hogy egy kicsit megnézzem mi esik utunkba, már állandóan visszaugrott a jelenlegi pozíciómba. Ami akkor érthető, ha ládázok, de ilyenkor meg kifejezetten zavaró. Lehetne egy kapcsoló, ami az "ugrás a jelenlegi pozíciómra" parancsot ki/be kapcsolja. (Lehet, hogy van, csak nem jutott eszembe ilyet keresgélni?)

Itt az is gondot jelentett a nagy ujjaimnak, hogy az X sugarú kör értékét beállítsam. Lehet, hogy egy +/- jel jobb lenne, mint ez a csúszka. A +/- jellel egyesével lehetne növelni/csökkenteni a kör sugarát. Ugyanis így most nem igazán sikerült finom hangolnom, hanem addig kísérleteztem, míg kb. jó nem volt. Persze belátom, hogy ez marginális probléma.

Aztán az is eszembe jutott, hogy tök jó lenne, ha a ládától való távolságot nem csak az iránytűnél, hanem a térképen is jelezne. Valahol diszkréten elég lenne, fenn az infó mezőben például. Én általában a térképet nézem az irányvektorral és a távolságot. Ezért folyamatosan váltogatok a térkép és az iránytű között. Őszintén szólva - főleg erdőben - inkább a túraGPS-szel keresem a ládákat és ott könnyű volt megszokni, hogy egyszerre látom a térképet és a távolság értékét.

Továbbá felötlött, hogy igen gyakran bringával keresgélek úgy, hogy a teló a kormányra van rögzítve. Jó lenne, ha a térkép módban nem kapcsolna ki a képernyő. A telefonomon alapban be van ez állítva, hogy x másodperc után automatikusan kapcsoljon ki, de pl. a Waze felülírja ezt (teljesen jogosan). Lehetne-e, hogy a g:hu+ is ugyanígy viselkedne? Mondjuk a kerékpáros keresgélésnél is zavaró lehet az automata zoomszint beállítás.

Ja és majd elfelejtettem a legfontosabbat. Hiába kapcsolom be a ládák letöltésénél, hogy képpel töltse le az adatokat. Csak a képek címeit látom, a képeket nem. Ha a képletöltés/~frissítésre kattintok, csak akkor szedi le a képeket. Engem nem zavar ez egyébként, de attól még szerintem hiba.

Végül észrevettem még egy térkép hibát is a legvégén. A nagyításnál a + jel inaktív volt, bármilyen nagyítást alkalmaztam is. (Két ujjal használható volt, csak a + gomb nem, tehát nem arról volt szó, hogy elértem a legnagyobb nagyítást.) Ez lehet, hogy csak valami átmeneti fagyás, vagy ilyesmi volt, mert korábban sem és most sem tapasztalom. Íme egy képernyőkép:

screenshot_20191102-135838_ghu.jpg

Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók